Hoe een ondernemer omgaat met financiële schulden

Geplaatst op 20-01-2023

Categorie: Zakelijk

Financiële schulden kunnen een groot probleem zijn voor ondernemers. In deze blog gaan we in op hoe een ondernemer in Nederland omgaat met deze schulden, van het ontstaan ervan tot het zoeken naar oplossingen en het herstel na een periode van problemen.

Er zijn verschillende manieren om financiële schulden op te lossen, afhankelijk va de specifieke situatie van de onderneming. Een van de meest gebruikte oplossingen is het aangaan van een schuldregeling met de schuldeisers. Hierbij wordt afgesproken dat de ondernemer een bepaald bedrag per maand betaalt totdat de schulden zijn afbetaald. Dit kan een goede oplossing zijn voor ondernemers die momenteel niet in staat zijn om hun volledige schulden te betalen, maar wel in staat zijn om een gedeeltelijke betaling te doen.

Extra financiering

Een andere oplossing is het zoeken naar extra financiering. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een lening van een bank of investeerders. Denk aan banken zoals Rabobank, ABN Amro, ING of een andere gerenommeerde bank in Nederland. Het is wel belangrijk om te realiseren dat dit alleen een oplossing is als de onderneming op lange termijn winstgevend is en in staat is om de nieuwe lening af te lossen.

Een goede andere mogelijkheid is het verkopen van zogenaamde assets, zoals bijvoorbeeld onroerend goed of investeringen, om de schulden snel af te kunnen betalen. Dit kan een optie zijn om de schulden versneld af te lossen, maar kan ook leiden tot verlies van belangrijke assets die voor de groei van de onderneming van belang zijn. Een goede balans hierin is dus belangrijk.

Het is essentieel om te realiseren dat geen van deze oplossingen een snelle of gemakkelijke oplossing is en dat het belangrijk is om een goede financiële planning en budgettering te hebben om te voorkomen dat de schulden zich opnieuw voordoen in de toekomst.

Bron: https://www.officecentraal.nl/